Популярни Публикации

Избор На Редактора - 2019

Как да кандидатствате за студентска виза за Финландия?

Ако сте студент, а не гражданин на държави-членки на ЕС, тогава да учат във Финландия (за период от повече от три месеца) трябва да издадете разрешение за пребиваване, това разрешение често се нарича студентска виза.

Студентски престой във Финландия се изисква, когато:

  • целта на престоя в Суоми е да учи в образователна институция, в която кандидатът вече е бил записан;
  • обучението е свързано с висше или професионално образование;
  • вид образователна институция: висши учебни заведения - университети, висши училища, институти, както и професионални училища;
  • участвате в програми за студентски обмен за студенти от изброените по-горе образователни институции, както и за ученици от старшите класове на училищата, гимназиите, лицеите.
Прочетете също за други видове визи и статуса на "А" и "Б" финландска виза.

Необходими документи

Удостоверение за прием

Сертификат, потвърждаващ допускането до университета - първият и най-важен документ. За щастие, отново отидете във Финландия, защото не е необходимо. Достатъчно е копие, което университетът изпраща по електронна поща.

Сертификат за банкова сметка

Трябва да потвърдите, че разполагате със средства за заплащане на жилище, храна, пътуване с обществен транспорт на територията на Суоми и т.н. Такава гаранция обикновено се подава от сертификат, в който се посочва, че сумата по банковата сметка на заявителя не по-малко от 560 евро за всеки месец на обучение във Финландия или 6 720 евро годишно.

Ако университетът предоставя безплатно настаняване и храна за своите студенти, тази сума може да бъде намалена. Можете да подадете извлечение по сметка в рубли / долари, за което има сума, еквивалентна на необходимата сума в евро.

Електронен въпросник

Можете да попълните формуляра на сайта. След това се отпечатва и поднася заедно с други документи.

Валиден паспорт

Вие представяте паспорта си само при подаване на документите, няма да се налага да го оставяте в представителството на Финландия.

Две еднакви снимки

Снимката може да бъде черно-бяла или цветна. Снимката не трябва да надвишава шест месеца. Размер на снимката: височина 47 мм, ширина 36 мм.

Сертификат за предходно образование

Това може да бъде сертификат за училище, университетска диплома, която сте завършили, или удостоверение за работа, ако е свързано по някакъв начин с темата на вашето обучение. Помощта трябва да бъде преведена на фински, шведски или английски език.

Застрахователна полица

Ако периодът на обучение е по-малък от две години, размерът на покритието трябва да бъде 100 000 евро, ако повече от две години - 30 000 евро. Каква е причината за тази разлика? Студент, който учи във Финландия повече от 24 месеца, се счита за постоянно пребиваващ и може да ползва безплатните услуги на общинската система за здравеопазване.

330 евро

Вие също ще трябва да донесете тази сума с вас, за да платите за разглеждане на молбата ви. За непълнолетни - 230 евро. Плащането за разглеждане на заявлението се извършва в рубли по курса на банката в деня на плащането съгласно разписка, издадена от финландската мисия.

За непълнолетни (деца под 18 години)

  • Оригинален акт за раждане
  • Родителско съгласие (трябва да бъде преведено на фински, шведски или английски)

Обърнете внимание

Заявлението за издаване на разрешение за пребиваване на непълнолетен ученик трябва да бъде подписано от един от родителите.

Къде да кандидатстваме?

Документите трябва да се представят лично в една от финландските мисии в чужбина. Това е посолството на Финландия в Москва, Генералното консулство в Санкт Петербург, както и консулството в Мурманск и Петрозаводск.

Вие сте студент и искате да работите

Студентската виза ви позволява едновременно да гризете гранитната наука и работа. Все пак ежедневната работа на учениците е свързана със сериозни ограничения:

  • можете само да си свършите работа, свързана с обучението си (например, изучавате хотелски бизнес - печелите пари в хотел);
  • Можете да работите не повече от 25 часа седмично (с изключение на лятната ваканция, когато можете да работите без ограничения).

Колко време чака виза за студент?

За да положат изпити във висше учебно заведение Суоми, обичайната туристическа виза е достатъчна.

Знаете ли? Побързайте да съберете всички документи за разрешение за пребиваване въз основа на вашите проучвания. През лятото и есента финландската миграционна служба е силно заета и може да разглежда документи по-дълго от обикновено. Не искания, печат билети за влака или самолет в Suomi, няма да помогне.

Първо разрешение за престой обикновено се издава за период от една година. Необходимо е много преди изтичането на разрешителното да се представи на полицията молба за нейното подновяване и да се гарантира, че кандидатът има валидна медицинска застраховка по време на престоя си във Финландия.

Ако нямате време да го направите навреме, в най-лошия случай това може да бъде причина да престанете да учите, в най-добрия случай - няма да можете да пътувате извън Финландия, докато не бъде прието ново разрешение за пребиваване.

Гледайте видеоклипа: Удължен е срокът за кандидатстване за студентски бригади (Октомври 2019).

Loading...

Оставете Коментар