Популярни Публикации

Избор На Редактора - 2019

Имиграция във Финландия

Нека поговорим за това как може да се осъществи имиграцията във Финландия. С други думи, преместване в тази страна за постоянно пребиваване.

Думата "имиграция" в наше време дава малко време, когато напускат СССР без право на връщане, кореспонденция, срещи. Сега хората могат да живеят където пожелаят и къде могат. Финландия, с която Съветският съюз все още има много игриви отношения, днес представлява истинска мечта за мнозина: териториално близка страна, разбираема за нас по отношение на манталитета.

В същото време Финландия предоставя на жителите си високо ниво на комфорт на живот и затова на много от тях изглежда една от най-привлекателните цели. Да, и не може да откаже по-нататъшно движение: жител на Финландия, в действителност, не е обвързана с място, може да живее в много страни по света, без да иска от никого за разрешение.

Финландия е близо до нас исторически и географски, преместването там няма да има почти никакво въздействие върху отношенията с роднините, върху климатичните и гастрономическите навици: роднините ще останат наблизо, климатът е един и същ, продуктите са сходни. Освен това много руснаци вече живеят във Финландия.

Разрешение за пребиваване - основа за пребиваване в страната

Закупуване на дом

За да останете да живеете в тази страна, трябва да получите така нареченото разрешение за пребиваване, което физически ще изглежда като специален знак на страницата в паспорта ви.
Разрешение за пребиваване във Финландия е от три вида:

  • временен
  • непрекъснат
  • постоянен

Преди да влезете в страната, ще получите такъв в посолството на Финландия, а докато сте в страната, ще го получите или подновите в специалната държавна миграционна служба Maahanmuuttovirasto.

материали по темата

Посолство и консулство на Финландия: адреси и телефонни номера

Генерално консулство на Финландия и посолството на Финландия. Кои предоставят услуги, къде са часовете на работа. Всичко това и не само ще научите от статията по-долу.

Разрешението за пребиваване на финландски език се нарича oleskelulupaa. Всяка категория разрешително за пребиваване във Финландия има собствено писмо: за временно е "B", за непрекъснато - "A", за постоянно - "P". Временно разрешение за пребиваване се издава за не повече от една година, след което трябва да кандидатствате за подновяване. Разрешението за постоянно пребиваване е валидно за период не по-дълъг от четири години, след което трябва да бъде подновено или продадено искане за постоянно пребиваване.

Основата за издаване на разрешение за пребиваване може да варира. Например, дадено лице е дошло да работи с разрешение за временно пребиваване и да се омъжи за финландски гражданин, прави на тази основа искане за издаване на постоянно разрешение за пребиваване.

Искане за постоянно разрешение може да бъде изпратено след четиригодишен непрекъснат престой в страната - пътуване и пътуване, разбира се, не се брои. Важно е да живеете във Финландия в продължение на 4 години с разрешително за постоянно пребиваване.

Какво дава право за получаване на разрешение за пребиваване

Работа, учене, репатриране, брак с гражданин на Финландия (събиране на семейството) - това е причината за имиграцията във Финландия. Законът, който урежда влизането на чужденци за постоянно пребиваване във Финландия и процедурните въпроси, свързани с получаването на разрешение за пребиваване от чужди граждани, е приет през 2004 г. Правното основание за имиграцията във Финландия в този документ са две признати: събиране на семейството и репатриране. Казано по-просто, можете лесно да получите разрешение за пребиваване, ако сте над 18-годишна възраст, вие сте във връзка (не е задължително регистрирана) с гражданин или гражданин на Финландия, или с чуждестранен гражданин, който постоянно живее във Финландия, или финландски текат във вените ви кръв и вие сте в състояние да го докажете.

Възстановяване на семейството

Сватба в Лаппеенранта

Ако говорим за събиране на семейството (брак), тогава можете да се преместите във Финландия с редовна визова виза, която се дава за срок до три месеца, а на място да кандидатствате за разрешение за пребиваване в някое от полицейските управления по мястото на пребиваване. лицето, с което се събирате.

Можете спокойно да изчакате решение, докато сте в страната. Ако не се събирате отново с финландски гражданин, но с чужденец, пребиваващ на нейна територия, той ще трябва да представи документи, потвърждаващи финансовата му жизнеспособност.

репатриране

Репатриране - тази статия е най-подходяща за жителите на бившия Съветски съюз, тъй като много голям брой наши бивши граждани, живеещи във Финландия, са репатрирани. Тази категория включва финландците от Ингерманланд и всички, които могат да докажат, че един от неговите роднини, до баба или дядо, е бил финландец.

Процесът на потвърждение от фински произход е доста дълъг. Всички документи, които могат да потвърдят финландския произход, трябва да бъдат предадени на финландското консулство. Освен това, за да се преместите във Финландия, трябва да притежавате един от двата официални езика на тази държава: шведски или фински, които трябва да потвърдите чрез преминаване на специален езиков изпит.

учене

Учи в университета по програма MBA

Един от най-обещаващите и прости (макар и не най-кратките) начини за преместване във Финландия е да се обучава във финландски университет. Необходимо е да се избере специалност, която се изисква в страната: икономика, ИТ, медицина.

В процеса на изучаване и практикуване е напълно възможно да се намери работа, която ще стане основа за получаване на постоянно разрешение за пребиваване в страната.

Важно е!

Познаването на езика е един от най-важните фактори за влизане в училище или работа. Дори преди да влязат в университета, трябва да владеете английски и поне да знаете нещо фински.

Между другото, ако отидете да учите във Финландия за повече от 3 месеца, тогава ще ви е необходимо временно разрешение за пребиваване. Ще го получите във финландското консулство, като представите документи, потвърждаващи допускането до университета. За да получи разрешение да остане, студентът трябва да докаже, че има достатъчно финанси.

Учениците също имат право на ограничен период на работа: тоест, те могат да работят с ограничен брой часове на седмица, работата на пълно работно време е забранена.

работа

Работа във Финландия

Друг начин да отидете във Финландия е да си намерите работа. Това не е толкова трудно, "пътуване" на финландските обмени на труда. Но за това се нуждаете от добро познаване на фински. В този случай знанието на езика решава проблема с повече от 50%. Вторият важен компонент е добре търсената специалност. Тук трябва да се каже недвусмислено, че висококвалифицираните работни професии са особено ценени: заварчици, електротехници, строители, мебели, шофьори на автобуси. Има и търсене на лекари, особено за медицински сестри, инженери, дизайнери, специалисти по логистика.

материали по темата

Работа във Финландия за руснаците

Днес ситуацията на финландския пазар на труда е едва ли стабилна: въпреки факта, че поради кризата редица организации са в процес на намаляване на персонала, е необходимо да се наемат пристигащите бежанци от Сирия.

Колко време трябва да чакате за непрекъснато разрешение

Като се ожени за финландски гражданин или се ожени за финландски гражданин, гражданин на друга държава първо получава разрешение за временно пребиваване. Година по-късно тя трябва да бъде удължена с още една година, след което има възможност да получи постоянно разрешение за пребиваване. След 4 години има смисъл да се кандидатства за постоянно разрешение за пребиваване. Получаването на работа дава право на разрешение за временно пребиваване, което също може да бъде актуализирано въз основа на удължаването на трудовия договор.

Само четири непрекъснати години работа във Финландия дават възможност за получаване на постоянно разрешение за пребиваване. Във всеки от тези случаи заявителят има право да напусне страната за достатъчно дълъг период от време, но трябва да прекара поне половината от отчетния период във Финландия.

натурализация

Новородено жител на Финландия

Най-лесният и надежден начин да станете гражданин на Финландия е процесът на натурализация. По-лесно е да станеш гражданин на Финландия едва след раждането си. Майката на детето може да е гражданин на всяка страна, а бащата трябва да е гражданин на Суоми. По време на натурализацията, детето трябва да е на възраст под 18 години и не трябва да бъде официално женен. Всички тези правила се прилагат само ако родителите на детето, което не е влязло в законен брак, са решили да се оженят още.

С други думи, дори ако баща ви е роден фин, но той не е женен за майка ви, няма за какво да разчитате. Ако нямате всичко това, тогава ще трябва да минете през обичайната форма на натурализация. На предварителния етап ще трябва да обосновете - защо искате да живеете във Финландия, както и да намерите това, което ви свързва с тази страна.

По правило роднините действат като такава връзка, колкото по-близо са, толкова по-добре. Ако всичко върви добре и можеш да убедиш имиграционната служба, че трябва да се преместиш във Финландия, ще получиш изпитателен срок от 1 година.

През тази година ще трябва да се установите като законосъобразен гражданин, след което разрешението за временно пребиваване ще бъде подновено. За да получите гражданство ще бъде възможно само след 5 години пребиваване в страната. Освен това ще трябва да докажете стабилната си финансова позиция, добре е да научите фински или шведски (ако няма специални предпочитания, препоръчваме да се погрижите за изучаването на финландски - фактът е, че 95% от населението го говорят, а шведският е само роден за 5% от населението, живеещо главно на запад от Суоми). Освен това ще бъдете помолени да се откажете от вашето предишно гражданство.

материали по темата

Успешна имиграция във Финландия: истории и съвети от първа ръка

Повече от веднъж в живота си, всеки човек се чудеше: "Как да станем успешни?". Няма недвусмислен отговор на този въпрос, но хората са съгласни: не е нужно да си задавате този въпрос, а да орешнете отново, да оре и да оре.

Политическо убежище във Финландия

Друг начин за имиграция във Финландия е търсенето на убежище. Но има едно ограничение - бежанецът не може да бъде гражданин на „сигурна“ страна. Какво е "сигурна страна", представена от финландските власти? Това е страна, в която няма терор на населението, където хората могат свободно да изразяват мислите си без страх да бъдат арестувани по подозрение в политическа ненадеждност. Това е страна, в която няма тормоз над населението по въпросите на религията и убежденията. И накрая, това е страна, в която няма никакво насилие от страна на властите и принудите ...

Потенциалният имигрант трябва да помни, че да стигнеш до Финландия за постоянно пребиваване, което идва от такава страна, е почти невъзможно. По правило такива "псевдо" имигранти се сблъскват с лишаване от свобода от няколко дни до няколко седмици или принудително депортиране в родината си.

Имигранти в Хелзинки

Въпреки че финландските затвори се отличават със своята чистота и ред, пребиваването там не е най-добрият начин за живеене във Финландия. Нещо повече, има постоянни слухове, че финландското правителство сериозно планира да създаде специални лагери за такива бежанци, а продължителността на престоя там може да се окаже неограничена.

Между другото, Русия понастоящем се счита за сигурна страна, с изключение на Чечения. Лице, което пристига оттук, може да разчита на статут на бежанец. Като се има предвид проблемът с "безопасни" и "небезопасни" страни, си струва да се припомни, че Финландия приема бежанци от "небезопасни" страни само ако стигнат до Финландия, заобикаляйки териториите на други "безопасни" страни. Това означава, че бежанец от Северна Корея, който пътува до Финландия през Русия, вероятно ще получи отказ за убежище.

Логиката е проста - имигрантът може да потърси убежище във всяка страна, където той не е заплашен от преследване. Например, в Русия, през територията на която току-що е преминал. На границата с Финландия потенциалният бежанец ще трябва да обясни целта на посещението си пред гранична охрана или полицейски служител. Той няма право да откаже. В случай на положително решение относно предоставянето на убежище на бежанец се издава временно разрешение за пребиваване във Финландия за период от 1 година.

След като такова разрешително може да бъде удължено и след 2 години, бежанецът може да получи разрешение за постоянно пребиваване (но само ако не е нарушил финландските закони през това време).

Понастоящем по една или друга причина повече от 85 000 чужденци живеят постоянно във Финландия, което е повече от 1,7% от населението на страната. Повечето от тях идват от Русия и страните от бившия СССР (много от тях са Ингерманландери). Освен самите чужденци имигрантите във Финландия включват и собствените си граждани, които са прекарали последната година от живота си извън страната. Такива правила са продиктувани от резолюцията на ООН относно имигрантите.

Гледайте видеоклипа: Пътуване в Русия - ИЗГОНИХА НИ ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ, морета и други страсти - епизод 5 (Октомври 2019).

Loading...

Оставете Коментар